Οίνοι με βάση το χρώμα

Το χρώμα του κρασιού μπορεί να είναι λευκό, ροζέ ή κόκκινο. Ένα λευκό κρασί μπορεί να προκύψει από την οινοποίηση λευκών ποικιλιών σταφυλιών ή και κόκκινων. Στη λευκή οινοποίηση, ο φλοιός των σταφυλιών διαχωρίζεται από τον σταφυλοχυμό (μούστο), και έτσι μπορούμε να πάρουμε λευκό κρασί και από κόκκινα στο φλοιό σταφύλια. Στην τελευταία περίπτωση μπορούμε να μιλάμε για ένα ‘ άσπρο από μαύρο ‘ κρασί, ή ‘blanc de noir’ όπως είναι ο γαλλικός όρος που χρησιμοποιείται επίσης.
Οι αποχρώσεις που μπορεί να έχει ένα λευκό κρασί, είναι από πολύ ελαφρύ κίτρινο, χρυσαφί, ως και διαυγές κεχριμπαρένιο. Οι πρασινωπές ανταύγειες δηλώνουν νεαρότητα, ενώ χρυσαφί ωριμότητα.
Τα ροζέ κρασιά δεν προκύπτουν από τη μίξη λευκών και κόκκινων ποικιλιών, με σπάνιες εξαιρέσεις, παράγονται από κόκκινα σταφύλια, στα οποία ο χυμός παραμένει μαζί με τις φλούδες για κάποιες ώρες (12 ως 24 ώρες περίπου), λαμβάνοντας έτσι το χρώμα τους.

Το χρώμα που μπορεί να έχει ένας ροζέ οίνος, έχει μεγάλο εύρος, αποχρώσεων του ροζ, του πορτοκαλί και του ανοικτού κόκκινου.
Τέλος, τα κόκκινα κρασιά προκύπτουν από κόκκινες ποικιλίες σταφυλιού. Το χρώμα τους προκύπτει από την παραμονή του σταφυλοχυμού με τις φλούδες, για αρκετές ημέρες ( 5 ως 15 περίπου), με ένταση ανάλογη των ημερών.
Το χρώμα τους ξεκινά από ανοικτό κόκκινο, φτάνοντας το πολύ σκούρο ως και μαυριδερό. Οι μπλε-βιολετί ανταύγειες δηλώνουν ένα νεαρό οίνο, ενώ οι κεραμιδί ώριμο.
Το χρώμα στο κρασί είναι σημαντικό, γιατί είναι η πρώτη μας αίσθηση που έρχεται σε επαφή με αυτό, και μας προδιαθέτει ανάλογα. Ένα θολό κρασί, είναι λογικό να μας προτρέπει αρνητικά, αφού η θαμπάδα ίσως και να φανερώνει πρόβλημα. Επίσης το χρώμα του κρασιού, μας οδηγεί πολλές φορές, στο φαγητό που θα καταναλώσουμε ή και το αντίστροφο. Για παράδειγμα ένα κοκκινιστό κρέας, σπάνια μας οδηγεί να επιλέξουμε λευκό οίνο, ενώ αν επιλέξουμε κόκκινο οίνο σπάνια επιλέγουμε να τον συνδυάσουμε με μια απλή σαλάτα.
Τέλος, αν μπούμε στη διαδικασία, να μελετήσουμε το χρώμα και τις αποχρώσεις που έχει, το κρασί που θα καταναλώσουμε, καλό θα ήταν να το κάνουμε με φόντο μια λευκή επιφάνεια. Όπως και να έχει, το χρώμα στο κρασί μας φανερώνει κι αυτό, τα δικά του μυστικά.