

Τι λέτε για ένα aperitif;
Ετοιμάζεστε για ένα πλούσιο και «γεμάτο» γεύμα; Μπορεί να ανυπομονείτε να βιώσετε μια γαστρονομική εμπειρία, αλλά το «να πέσουμε με το κεφάλι» σε ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο στομάχι. Η λύση; Κάντε όπως κάνουν οι Γάλλοι και απογειώστε τη βραδιά ξεκινώντας το πλούσιο γεύμα σας με ένα διεγερτικό απεριτίφ. Το τελετουργικό του […]

Ραβιόλι με κόκκινο κρασί
Μέρος της συνταγής είναι ευγενική προσφορά Julian Marucci, σεφ, Ταλιατά, Βαλτιμόρη. Χρησιμοποιώντας κόκκινο κρασί αντί για νερό προσθέτει γεύση, σώμα και χρώμα σε αυτή τη ζύμη ζυμαρικών. Συνδυάζεται καλύτερα με πλούσια κοκκινιστά πιάτα με σάλτσα κρέατος, όπως το κοκκινιστό μοσχαρίσιο ragù. Το αλεύρι 00, γίνεται με λεπτό σκληρό σιτάρι που προσδίδει την αίσθηση al dente […]

Αφράτο κέικ με σοκολάτα Novello
Μοσχομυριστό κέικ για το πρωινό, το γραφείο, το σχολείο ή την εκδρομή σας. Συστατικά: 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. 120 gr ρόφημα σοκολάτας Novello της επιλογή σας. 4 αυγά. 250 gr βούτυρο. 1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη καστανή. 1 ¼ φλυτζάνι γάλα χλιαρό. 1 κ.γ. μπέικιν . 2 βανίλιες. Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά). Λίγο αλάτι. […]
Τι πίνουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι;
Η Καθαρά Δευτέρα ανοίγει τη Σαρακοστή με τον πιο νόστιμο τρόπο, αφού πάντα συνδυάζεται με ένα πλούσιο σε μεζέδες τραπέζι. Με τι ποτό συνοδεύεται ο κάθε μεζές όμως, ούζο, τσίπουρο ή κρασί; Η Καθαρά Δευτέρα δε θέλει επισημότητες, είναι χαλαρή συνεύρεση και φιλικές κουβέντες, με την καλή διάθεση της παρέας να ενισχύεται από το τσιμπολόγημα […]
Η Τσικνοπέμπτη και τα κρασιά της
Καθώς η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει, μάλλον θα την περάσουμε και πάλι εφέτος αυστηρά οικογενειακά λόγο της πανδημίας. Παρόλ’ αυτά μπορούμε και πάλι να ευχαριστηθούμε την γιορτή της κρεατοφαγίας με τα λαχταριστά μεζεδάκια μας, με τους αγαπημένους μας και με τη συνοδεία ενός καλού ποτηριού κρασιού. Σας προτείνουμε τα παρακάτω: Μαλαγουζιά Οινοποιείο Κοτρότσος Περιγραφή: Απαλό κιτρινοπράσινο […]
Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες
Μέσα Φεβρουαριού πλέον και μετράμε τις μέρες για την άνοιξη … μέσα; Μάλλον όχι. Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα , ο μήνας τις χαράς, του καρναβαλιού, της διασκέδασης αλλά και του κλαδέματος των αμπελιών και άλλων καρποφόρων δεν πέρασε απαρατήρητος από την λαϊκή παράδοση για τις εικοσιοχτώ του ημέρες. Έτσι ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης […]
Μπριζόλες ψητές στα κάρβουνα μαριναρισμένες με κρέμα βαλσάμικου πορτοκάλι Messino
ΥΛΙΚΑ:4 μπριζόλες χοιρινές½ κγ αλάτι ½ κγ ρίγανη½ κγ πιπέρι½ κγ πικάντικο μείγμα για κρεατικάΚρέμα βαλσάμικου Messino πορτοκάλιΛίγα φύλλα μαϊντανούΕλαιόλαδοΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Πλένουμε […]
Sangria – Tο ποτό των γιορτών
Συνδυασμένο με ζεστά εποχιακά μπαχαρικά και γεύσεις, αυτή η γιορτινή Sangria είναι η τέλεια συνταγή κοκτέιλ στάμπερ για όλες τις διασκεδαστικές σας ανάγκες. Η προετοιμασία διαρκεί μόλις 15 λεπτά και μπορεί (και πρέπει) να γίνει εκ των προτέρων – μια τελευταία εργασία που πρέπει να κάνετε την ημέρα του πάρτι! Φρουτώδες, καρυκευμένο και σοβαρά […]
Το κρασί ως δώρο
Μερικά άτομα (όπως εγώ) τα Χριστούγεννα φοβούνται τι να επιλέξουν ως δώρα και συνεχίζουν να αναβάλλουν την απόφαση μέχρι να είναι πολύ αργά. Είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξετε το «σωστό» δώρο, ειδικά όταν πρέπει να το δώσετε σε κάποιον που δεν γνωρίζετε πολύ καλά, όπως ο συνάδελφός σας, το αφεντικό σας ή η φίλη ενός […]
Ποια είναι η τέλεια θερμοκρασία σερβιρίσματος για το κόκκινο κρασί;
Μην ξεγελιέστε από το παραπλανητικό στερεότυπο ότι «το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου». Ακόμα και τα πιο τολμηρά κόκκινα κρασιά με γεμάτο σώμα δεν χρειάζονται θερμοκρασία άνω των 18 βαθμών Κελσίου. Δρυς, παλαίωση και δομή Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών έχουν περισσότερη τανίνη, χρώμα και δυνατότητα παλαίωσης από άλλες. Η τανίνη είναι καθοριστικός παράγοντας […]
Liqueur και Ζαχαροπλαστική
Λικέρ & Μεθυστικές δημιουργίες Μπορεί να μην ανήκουν στις βασικές Α’ ύλες της ζαχαροπλαστικής αλλά τα αλκοολούχα ποτά χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο φάσμα γλυκών. Συμπυκνωμένα ή μη, με βάση κάποιο απόσταγμα ή λικέρ, αποτελούν μια κατηγορία Α’ υλών που για να την αξιοποιήσετε, πρέπει πρώτα να τη γνωρίσετε καλά. Τα οινοπνευματώδη ποτά […]
Οίνοι με βάση το χρώμα
Το χρώμα του κρασιού μπορεί να είναι λευκό, ροζέ ή κόκκινο. Ένα λευκό κρασί μπορεί να προκύψει από την οινοποίηση λευκών ποικιλιών σταφυλιών ή και κόκκινων. Στη λευκή οινοποίηση, ο φλοιός των σταφυλιών διαχωρίζεται από τον σταφυλοχυμό (μούστο), και έτσι μπορούμε να πάρουμε λευκό κρασί και από κόκκινα στο φλοιό σταφύλια. Στην τελευταία περίπτωση μπορούμε να […]


Τι λέτε για ένα aperitif;
Ετοιμάζεστε για ένα πλούσιο και «γεμάτο» γεύμα; Μπορεί να ανυπομονείτε να βιώσετε μια γαστρονομική εμπειρία, αλλά το «να πέσουμε με το κεφάλι» σε ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο στομάχι. Η λύση; Κάντε όπως κάνουν οι Γάλλοι και απογειώστε τη βραδιά ξεκινώντας το πλούσιο γεύμα σας με ένα διεγερτικό απεριτίφ. Το τελετουργικό του […]

Ραβιόλι με κόκκινο κρασί
Μέρος της συνταγής είναι ευγενική προσφορά Julian Marucci, σεφ, Ταλιατά, Βαλτιμόρη. Χρησιμοποιώντας κόκκινο κρασί αντί για νερό προσθέτει γεύση, σώμα και χρώμα σε αυτή τη ζύμη ζυμαρικών. Συνδυάζεται καλύτερα με πλούσια κοκκινιστά πιάτα με σάλτσα κρέατος, όπως το κοκκινιστό μοσχαρίσιο ragù. Το αλεύρι 00, γίνεται με λεπτό σκληρό σιτάρι που προσδίδει την αίσθηση al dente […]

Αφράτο κέικ με σοκολάτα Novello
Μοσχομυριστό κέικ για το πρωινό, το γραφείο, το σχολείο ή την εκδρομή σας. Συστατικά: 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. 120 gr ρόφημα σοκολάτας Novello της επιλογή σας. 4 αυγά. 250 gr βούτυρο. 1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη καστανή. 1 ¼ φλυτζάνι γάλα χλιαρό. 1 κ.γ. μπέικιν . 2 βανίλιες. Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά). Λίγο αλάτι. […]
Τι πίνουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι;
Η Καθαρά Δευτέρα ανοίγει τη Σαρακοστή με τον πιο νόστιμο τρόπο, αφού πάντα συνδυάζεται με ένα πλούσιο σε μεζέδες τραπέζι. Με τι ποτό συνοδεύεται ο κάθε μεζές όμως, ούζο, τσίπουρο ή κρασί; Η Καθαρά Δευτέρα δε θέλει επισημότητες, είναι χαλαρή συνεύρεση και φιλικές κουβέντες, με την καλή διάθεση της παρέας να ενισχύεται από το τσιμπολόγημα […]
Η Τσικνοπέμπτη και τα κρασιά της
Καθώς η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει, μάλλον θα την περάσουμε και πάλι εφέτος αυστηρά οικογενειακά λόγο της πανδημίας. Παρόλ’ αυτά μπορούμε και πάλι να ευχαριστηθούμε την γιορτή της κρεατοφαγίας με τα λαχταριστά μεζεδάκια μας, με τους αγαπημένους μας και με τη συνοδεία ενός καλού ποτηριού κρασιού. Σας προτείνουμε τα παρακάτω: Μαλαγουζιά Οινοποιείο Κοτρότσος Περιγραφή: Απαλό κιτρινοπράσινο […]
Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες
Μέσα Φεβρουαριού πλέον και μετράμε τις μέρες για την άνοιξη … μέσα; Μάλλον όχι. Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα , ο μήνας τις χαράς, του καρναβαλιού, της διασκέδασης αλλά και του κλαδέματος των αμπελιών και άλλων καρποφόρων δεν πέρασε απαρατήρητος από την λαϊκή παράδοση για τις εικοσιοχτώ του ημέρες. Έτσι ο Φεβρουάριος ή Φλεβάρης […]
Μπριζόλες ψητές στα κάρβουνα μαριναρισμένες με κρέμα βαλσάμικου πορτοκάλι Messino
ΥΛΙΚΑ:4 μπριζόλες χοιρινές½ κγ αλάτι ½ κγ ρίγανη½ κγ πιπέρι½ κγ πικάντικο μείγμα για κρεατικάΚρέμα βαλσάμικου Messino πορτοκάλιΛίγα φύλλα μαϊντανούΕλαιόλαδοΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Πλένουμε […]
Sangria – Tο ποτό των γιορτών
Συνδυασμένο με ζεστά εποχιακά μπαχαρικά και γεύσεις, αυτή η γιορτινή Sangria είναι η τέλεια συνταγή κοκτέιλ στάμπερ για όλες τις διασκεδαστικές σας ανάγκες. Η προετοιμασία διαρκεί μόλις 15 λεπτά και μπορεί (και πρέπει) να γίνει εκ των προτέρων – μια τελευταία εργασία που πρέπει να κάνετε την ημέρα του πάρτι! Φρουτώδες, καρυκευμένο και σοβαρά […]
Το κρασί ως δώρο
Μερικά άτομα (όπως εγώ) τα Χριστούγεννα φοβούνται τι να επιλέξουν ως δώρα και συνεχίζουν να αναβάλλουν την απόφαση μέχρι να είναι πολύ αργά. Είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξετε το «σωστό» δώρο, ειδικά όταν πρέπει να το δώσετε σε κάποιον που δεν γνωρίζετε πολύ καλά, όπως ο συνάδελφός σας, το αφεντικό σας ή η φίλη ενός […]
Ποια είναι η τέλεια θερμοκρασία σερβιρίσματος για το κόκκινο κρασί;
Μην ξεγελιέστε από το παραπλανητικό στερεότυπο ότι «το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου». Ακόμα και τα πιο τολμηρά κόκκινα κρασιά με γεμάτο σώμα δεν χρειάζονται θερμοκρασία άνω των 18 βαθμών Κελσίου. Δρυς, παλαίωση και δομή Ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών έχουν περισσότερη τανίνη, χρώμα και δυνατότητα παλαίωσης από άλλες. Η τανίνη είναι καθοριστικός παράγοντας […]
Liqueur και Ζαχαροπλαστική
Λικέρ & Μεθυστικές δημιουργίες Μπορεί να μην ανήκουν στις βασικές Α’ ύλες της ζαχαροπλαστικής αλλά τα αλκοολούχα ποτά χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο φάσμα γλυκών. Συμπυκνωμένα ή μη, με βάση κάποιο απόσταγμα ή λικέρ, αποτελούν μια κατηγορία Α’ υλών που για να την αξιοποιήσετε, πρέπει πρώτα να τη γνωρίσετε καλά. Τα οινοπνευματώδη ποτά […]
Οίνοι με βάση το χρώμα
Το χρώμα του κρασιού μπορεί να είναι λευκό, ροζέ ή κόκκινο. Ένα λευκό κρασί μπορεί να προκύψει από την οινοποίηση λευκών ποικιλιών σταφυλιών ή και κόκκινων. Στη λευκή οινοποίηση, ο φλοιός των σταφυλιών διαχωρίζεται από τον σταφυλοχυμό (μούστο), και έτσι μπορούμε να πάρουμε λευκό κρασί και από κόκκινα στο φλοιό σταφύλια. Στην τελευταία περίπτωση μπορούμε να […]